Domov / Lesena gradnja

Lesena gradnja

SKELETNE HIŠE

Glavna značilnost skeletne hiše je lesen skelet. Uporablja se les večjih presekov, ki se medsebojno poveže s tradicionalnimi lesnimi zvezami (utori, čepi, lastovičji repi). Uporabljajo se prečne in križne povezave. Vse to zagotavlja izredno trdnost samega skeleta, ki zagotavlja veliko protipotresno varnost, varnost pred neurji in tudi protipožarno varnost. Skrb za kvaliteto se začne že pri sami izbiri materialov. Še posebej je pomembno, da materiali ne vsebujejo kakršnihkoli škodljivih snovi. Velika pozornost se posveča posameznim detajlom npr. statiki hiše pri izrisu skeleta, povezavam konstrukcije, izvedbi zrakotesnosti, odpravljanju kondenzacij… Nizka toplotna prevodnost sten, uporaba kvalitetnega stavbnega pohištva, zrakotesnost zagotavljajo minimalne stroške ogrevanja.

Stene izoliramo z celuloznimi kosmiči ali kameno volno in s tem dosežemo temperaturno zakasnitev, kar nas poleti ščiti pred pregrevanjem, pozimi pa pred ohlajevanjem. Uporabljajo se naravni, človeku prijazni materiali (masiven les, izolacija iz celuloznih kosmičev,…). Zaradi tega skeletna hiša sama uravnava mikroklimo v prostoru. Les in lesni materiali nase vežejo odvečno vlago iz prostora in jo po potrebi vračajo nazaj v prostor ali odvajajo iz hiše. S tem ustvarimo difuzijsko odprto bivalno okolje – pravimo da prostor diha.

Vračamo se torej nazaj k naravi, naravnim elementom, ki pozitivno vplivajo na naše počutje in s tem tudi na naše zdravje.

PRIZIDKI

Prizidek je eden izmed načinov s katerim pridobimo več razpoložljivega prostora. Prizidek hiše je lahko majhen, velik ali kompleksen, odvisno od vaših želja in potreb. Kljub vsemu pa sta načrtovanje in postavitev prizidka zahtevna zato se vedno prilagodimo vašim željam in vam z veseljem svetujemo.

GARAŽE

Garaža je lahko samostojen objekt ali pa ga povežemo z obstoječim stanovanjskim objektom. Garaža služi za parkiranje avtomobilov in kot priročna shramba ali celo prostor za ogrevalno tehniko. Del prostora lahko namenite tudi za pinik prostor.

BRUNARICE

Če izberete brunarico za bivalne namene boste odkrili, da ima zelo veliko prednosti pred klasičnimi zidanimi objekti. Brunarica je namreč lahko postavljena v samo nekaj tednih. Zaradi filtracijiskih značilnosti lesa je v brunarici bolj zdrava klima poleg tega les vpija strupe iz ozračja in neprijetne vonjave. Tudi prahu je v brunarici manj saj ga les ne privlači. Konec pa je tudi s težavami z nadležno plesnijo saj ima les sposobnost del presežne vlage zadržati v svojih porah. Brunarice so potresno bolj varne od klasično zidanih hiš, saj so lažje, lesena stena pa je tudi bolj elastična od zidane stene in odlično prenaša potresne sunke.

Izgled in debelina stene brunarice sta odvisna od oblike brun, ki jih uporabimo za gradnjo. Brune so lahko gledano glede na presek pravokotne ali pa polkrožne zunaj in ravne znotraj. Oba tipa brun sta na voljo v različnih debelinah.

Reference

Vas zanimajo naše storitve?